Nukini-stam

De Nukini maken deel uit van de groep volkeren die de Pano-taalgroep spreken, leven in de Juruá-vallei en worden gekenmerkt door leidende levenswijzen en een zeer vergelijkbaar wereldbeeld.

Geschiedenis van de Nukini

De Nukini hebben grote tegenslagen overleefd, zoals epidemische koortsen en de uitbreiding van het rubberexploitatiefront. Gedurende de eerste decennia van de 20e eeuw sloten ze zich aan bij het rubberbedrijf en bleven tot op de dag van vandaag in de regio van de Môa-rivier.

Na tientallen jaren als rubbertappers te hebben gewerkt, kregen de Nukinis eind jaren zeventig officiële erkenning van hun land.

Door het contact met de rubbertappers, kleine producenten en rivierbewoners van de bovenste Juruá-regio, hebben de Nukini veel van hun gewoonten overgenomen, maar ze behouden hun individualiteit, vooral met betrekking tot hun sociale organisatie.

Nukini-manier van leven

Naast het verkrijgen van dierlijke eiwitten door middel van de jacht, hebben de Nukini ook enkele huisdieren als voedsel, die meestal in de buurt van hun huis worden grootgebracht; voornamelijk varkens, kippen, eenden en runderen.

Ze verzamelen ook verschillende bosproducten; voornamelijk açaí, bacaba, buriti, patuá en pupunha voor fruitconsumptie.

Ze gebruiken ook verschillende geneeskrachtige planten; Bitterhout tegen insectenbeten, jatobá-schors om thee te zetten tegen algemene pijn, hoest en ontstekingen; Kinabastthee wordt gebruikt voor malaria; en Cipó-guaribinha wordt onder meer gebruikt voor de griep.

Nukini-rituelen

Wat rituelen betreft, dansen de Nukini momenteel de mariri – evenals verschillende Pano-volken in de regio – en zingen ze talloze inheemse liederen, waarvan sommige door hen zijn gecomponeerd en andere van ouderen hebben geleerd.

De Nukini-families

Zoals het geval is in de meeste Pano-dorpen, wordt de arbeidsverdeling bepaald door geslacht en leeftijd.

Jagen, verzamelen en landbouwactiviteiten zijn voorbehouden aan mannen, terwijl vrouwen verantwoordelijk zijn voor het huishouden, het verzamelen van bosproducten, het maken van handwerk en het helpen in de landbouw.

De Nukini hebben een economie die gebaseerd is op gezinsproductie. Vissen is een aanvulling op de landbouw en de jacht als nevenactiviteit, en wordt beoefend met gaas en haak.

De Nukini hebben een clanorganisatie en de oudsten kunnen de afkomst van de Nukini-families nauwkeurig definiëren, door hun leden in te delen op basis van de clan waartoe ze behoren; Inubakëvu (“mensen van de jaguar”), Panabakëvu (“mensen van de Açaí”), Itsãbakëvu (“mensen van Patoá”) of Shãnumbakëvu (“mensen van de slang”).

Over het algemeen zijn Nukini-huizen de thuisbasis van kerngezinnen. Naast een woning kunnen er andere kinderen zijn die getrouwd zijn en een ander gezin vormen, en het mannelijke kind woont vaak bij zijn schoonvader.

Nukini-residenties

Nukini-woningen worden over het algemeen gebouwd uit bosrijkdommen. Sommige huizen hebben een paxiubão-muur en -vloer en een dak bedekt met palmbladeren. Andere woningen zijn gebouwd met wanden en vloeren van gezaagde planken, doorgaans van hoogwaardig hout. Er zijn ook enkele gebouwen met aluminium daken, voornamelijk scholen en gezondheidscentra.

tribu nukini del amazonas

Inheems grondgebied van Nukini

Het Nukini Indigenous Land ligt in Akko, het zuidwestelijke puntje van het Braziliaanse Amazonegebied, en maakt deel uit van een van de belangrijkste mozaïeken van beschermde gebieden in Brazilië.

De meerderheid van de Nukini-families is verspreid langs de stromen Timbaúba, MeiaDúzia, República, Capanawa en op de linkeroever van de rivier de Môa.

De staat heeft internationale grenzen met Peru en Bolivia, en nationale grenzen met de staten Amazonas en Rondônia. Aan de westelijke kant bevindt zich het hoogste punt van de staat, waar de structuur van het reliëf wordt gewijzigd door de aanwezigheid van de Serra do Divisor, een zijtak van de Peruaanse Sierra de Contamana, met een maximale hoogte van 600 meter.

De biodiversiteitswaarde van het Serra do Divisor National Park (PNSD) behoort tot de hoogste die tot nu toe in het Braziliaanse Amazonegebied zijn aangetroffen. Deze biologische diversiteit wordt al eeuwenlang gebruikt en behouden door de bevolking van het gebied, waaronder de Nukini, wier land een groot deel van de biodiversiteit herbergt.

De bodems van Acre herbergen natuurlijke vegetatie die bestaat uit dicht tropisch bos en open tropisch bos, gekenmerkt door hun floristische heterogeniteit. Het klimaat is warm en vochtig equatoriaal, gekenmerkt door hoge temperaturen, veel neerslag en een hoge relatieve vochtigheid. De hydrografie van Acre wordt gevormd door de Juruá- en Purus-bekkens, zijrivieren van de rechteroever van de rivier de Solimões.

Naam en taal van de Nukini

De Nukini zijn mensen van de Pano-taalfamilie, hoewel momenteel maar weinig Nukini de moedertaal spreken.

Nukini is de naam die ze zichzelf noemen, en het is mogelijk dat ze in het verleden een andere zelfbenaming hadden. In sommige historische teksten worden de Nukini ook wel Inucuini, Nucuiny, Nukuini, Nucuini, Inocú-inins en Remo genoemd. Oorspronkelijk lijkt het erop dat de Nukini een van de overgebleven takken zijn van de zogenaamde Remo-indianen.

Mogelijk werd hun taal, als gevolg van hun contact met de expansie van de rubberindustrie, gediscrimineerd en belachelijk gemaakt, in die mate dat de overdracht van de taal op hun nakomelingen werd onderbroken, waardoor een bevolking ontstond die alleen in het Portugees was opgeleid.

Sprekers van de Pano-taalfamilie zijn te vinden in Peru, Bolivia en Brazilië.

Politieke organisatie

De Nukini zijn georganiseerd volgens een model van electorale vertegenwoordiging; Er wordt een politiek leider van de gemeenschap gekozen, een voorzitter van de productieve vereniging en een vertegenwoordiger daarvan voor de Adviesraad van de PNSD (Nationaal Park Serra do Divisor).

Terug naar blog
+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page Quick View
From 23,00
+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page Quick View

Nukini

Elixir

From 26,00
+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page Quick View
From 24,00
+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page Quick View
From 25,00